Identiti pencuri terdedah melalui Instagram

Identiti sepasang pencuri terdedah apabila salah seorang dari mereka mengambil gambar menggunakan telefon pintar dan secara tidak sengaja memuat naik gambar tersebut dalam akaun Instagram mangsa.
instagram-for-android
Samsung Galaxy Note milik Patrick Lim Teng Yew, 20, telah dicuri ketika dia terbabit dalam kemalangan di Jalan Shamelin, Cheras pada malam Selasa lalu. Seorang daripada pejalan kaki yang membantu telah mengambil telefon tersebut tanpa pengetahuannya.

Si pencuri kemudiannya menyerahkan telefon tersebut kepada teman wanitanya, yang mengambil gambar-gambar dirinya dan secara tidak sengaja dimuat naik mereka pada akaun Instagram Lim. Akaun itu juga dikaitkan dengan akaun Facebook Lim.

Lim terkejut apabila rakan memberitahu dia seorang gadis telah memuat naik gambar dirinya di dalam akaunnya.Dengan bantuan kawan-kawannya, foto tersebut disebarkan dalam usaha mengesan suspek.

Lim berkata seorang wanita tanpa nama kemudian menghubungi beliau dan mendedahkan nama gadis, serta nombor telefon bimbit beliau.

“Wanita itu juga membawa saya ke akaun Facebook gadis.

“Dari situ, saya mendapat tahu bahawa teman lelakinya adalah pencuri.

“Saya mengenali beliau sebagai orang yang membantu saya semasa kemalangan.”

Lim berkata seorang peniaga telefon bimbit menghubungi beliau pada hari Khamis untuk memberitahu bahawa telefon telah dijual kepadanya dengan harga RM1, 000.

“Beliau berkata penjual adalah seorang lelaki. Lelaki itu pergi serta-merta selepas menerima wang tanpa mendaftar butir-butir itu.”

Ketua Polis Cheras Penolong Pesuruhjaya Mohan Singh Tara Singh mengesahkan bahawa laporan telah dibuat dan kes itu hampir selesai.

sumber : NST Online

Tagged with 

6 thoughts on “Identiti pencuri terdedah melalui Instagram

  1. kenapa die x restore factory setting..kan dh kantoi..hehe

    • first time guna smartphone gamaknya….dulu pakai 3310 je…tu pasal la excited sgt snap gambar sendiri masuk account orang…hahah

  2. Kes over excited dpt hanpon curi ke apa ni… Hahaha

    Sengal

  3. Aku mengikuti cerita ini dari awal lagi sblum keluar news, kebetulan mangsa merupakan kenalan aku dlm sosial game fb dulu ( skrg dah jarang main game fb), skrg masih belum ada penyelesaian wlpun bukti agak kukuh

  4. suka sangat dapat tepon baru..sampai terus terkantoi..hehe

  5. adoiyaii..x pasal2 kantoi..ini punya org pun ada ka