Samsung Electronics mencatat rekod keuntungan USD 5.15 billion

samsung electronics Samsung Electronics mencatatkan rekod keuntungan suku tahunan sebanyak USD 5.15 bilion, didorong oleh jualan yang berkembang, telefon pintar dan ‘phablet’ Galaxy Note.

Keuntungan pada perniagaan telefon mudah alih lebih daripada dua kali ganda berbanding tempoh sama setahun yang lalu, selepas Samsung memperkenalkan Galaxy Note dan telefon pintar baru untuk bersaing dengan Apple Inc, pesaing utama dan Samsung juga sedang bertempur dalam pertempuran paten di empat buah benua.

Samsung juga mememperkenalkan TV 3D dan TV internet untuk menangani kejatuhan harga cip yang menghakis pendapatan di unit semikonduktor.

Samsung, yang berlumba ke atas kedudukan telefon pintar global tahun lepas dengan hampir satu perlima daripada pasaran, dari hanya 3 peratus pada tahun 2009, dijangka terus bersaing dengan Apple suku tahun ini dengan pelancaran Galaxy S3.

sumber : ZeeNews

Tagged with 

4 thoughts on “Samsung Electronics mencatat rekod keuntungan USD 5.15 billion

  1. cepat betul samsung naik yer…mmg samsung sekarang ni buat untung giler2…ah.

    • betul…sekarang ni bukan setakat gajet je, tv dan barangan elektronik diorang pun hot..

  2. barang samsung sekarang dah setanding dgn jenama lain..
    eheheee