Perkara yang perlu anda tahu mengenai NFC

Near-Field Communication (NFC)  telah menarik perhatian ramai ketika diperkenalkan, memandangkan percambahan alat wayarles dan peningkatan jumlah tugas yang mampu dijalankan dengannya. Hanya beberapa klik diperlukan untuk membayar, tetapi sebelum anda membuka dompet digital anda, di sini ada beberapa pertimbangan.

NFC

1. Ia Murah dan Mudah.

NFC adalah satu teknologi wayarles jarak pendek yang menghubungkan telefon pintar dengan penerima untuk memindahkan data. Potensi besar NFC dalam pembayaran mudah alih, yang mudah dan menjimatkan kos, menjadikan ia menarik kepada pengguna dan syarikat. Sandy Shen, seorang penganalisis di Gartner, berkata NFC mampu berkembang kepada pelbagai industri kerana “ia menyokong apa-apa perkhidmatan yang memerlukan pemindahan data dan pengesahan.”

2. Kadar terima pakai semakin tinggi.

Chris Silva, seorang penganalisa di Altimeter Groups, berkata NFC adalah langkah semula jadi yang akan datang untuk telefon pintar. Penggunaan meluas memerlukan lebih peranti termasuk teknologi dan lebih banyak syarikat menyokong penggunaannya untuk pembayaran. Hari ini, pengguna telefon pintar kurang daripada 50 peratus daripada pasaran mudah alih dan Apple dan Android belum lagi menawarkan NFC sepenuhnya. RIM dan Samsung adalah antara penerima awal, tetapi ia tidak jelas sama ada ia boleh ditambah kepada peranti yang sedia ada.

3. Ia menjadi perdebatan untuk Perusahaan.

Perniagaan, syarikat kad kredit dan pembekal telefon bimbit semua berdebat yang harus mengendalikan bil. Sekarang, pembekal perkhidmatan dan pengeluar mengawal sama ada untuk memasukkan NFC pada telefon mereka dan sama ada sistem bayaran bil mereka proses.

4. Ia sudah digunakan di luar negara.

Di Jepun, orang menggunakan satu bentuk NFC dipanggil FeliCa untuk membayar dengan telefon mereka, dan pembelian muncul pada bil telefon mereka. Di Amerika Syarikat, perjanjian bil antara vendor dan syarikat kad kredit telah menyebabkan konflik. Thomas Husson, seorang penganalisis di Forrester Research, menambah bahawa teknologi itu menunjukkan prestasi yang baik di Jepun kerana penyedia mudah alih menawarkan diskaun ke atas telefon NFC kepada pengguna.

5. Risiko keselamatan tetap ada.

Orang akan kehilangan peranti, menjadikan NFC risiko keselamatan terbesar. Arizona State University baru-baru ini menggunakan telefon pintar NFC dibolehkan sebagai kunci asrama, dan melihat potensi untuk kedua-dua simpanan yang besar dan kebimbangan keselamatan.

sumber : PCWorld

Tagged with 

4 thoughts on “Perkara yang perlu anda tahu mengenai NFC

  1. Satu post berkenaan NFC yang menarik. Namun penggunaan NFC bukan setakat untuk pembayaran sahaja. Penggunaan NFC melalui ‘Poster Pintar’ (Smart Posters) juga perlu diberi perhatian. Ia perlu diberi peluang terutamanya oleh industri pengiklanan mudah alih (Mobile Advertising). Kami berharap agar penggunaan NFC akan diterima dengan meluas oleh masyarakat.

    • Apa yang penting, syarikat korporat perlu mempromosikan penggunaan NFC dalam kaedah pembayaran untuk produk mereka. Pengguna tetap akan memilih bayaran konvensional sekiranya penggunaan NFC dilihat tidak meluas. Jadi, penggunaan NFC perlu dipromosikan kepada syarikat korporat sebelum pengguna secara automatik memilih menggunakannya.

  2. risiko keselamatan ttp ada..tp bgus juga fungsi seperti ni kalo nk beli produk di vending machine, tiket dll..mmg mudah..