Orang Utan pun gunakan iPad

Milwaukee County zoo memperkenalkan iPads,  membolehkan orang utan berinteraksi dengan oran utan di zoo lain melalui webcam.

Orangutans-going-ape-for-iPad-Macworld-Australia
Orangutan MJ dan Mahal menonton video pada iPad yang diletakkan dibelakang kaca kandang mereka di Milwaukee County Zoo.

Mahal, seekor orang utan mencapai tangannya melalui sangkar dan menggosoknya buku jarinya pada iPad, melukis warna luas di seluruh skrin dengan aplikasi kegemaran.

Beberapa minit kemudian, Mahal menekan mukanya pada kaca, menjelir lidah yang panjang dan mengetuk skrin untuk memainkan lagu kegemarannya, Twinkle, Twinkle Little Star.

Tidak lama lagi Mahal dan dua orangutan lain di zoo Milwaukee akan dapat menggunakan iPad mereka untuk sesuatu yang lebih menarik.Penjaga zoo berharap suapan video secara langsung akan menjadi lebih menarik.

Beberapa zoo lain juga telah memperkenalkan tablet untuk primat dengan bantuan  Orangutan Outreach, yang melancarkan “Apps for Ape” kempen selepas melihat  Milwaukee suka bermain dengan yang iPads.

Matlamatnya adalah dua: untuk membawa aktiviti pengayaan baru yang berkuasa kepada orangutan dan untuk mendapatkan pelawat zoo yang terlibat dalam usaha untuk melindungi spesies terancam.

Selain bermain di kawasan suapan peribadi mereka, zoo juga menawarkan pengayaan iPad di kawasan tontonan awam, di mana sukarelawan Scott Engel menunjukkan mereka video melalui kaca tebal.

sumber : MacWorld

Tagged with 

Comments are closed.