Lenovo bakal melancarkan telefon pintar pertama dengan pemproses Intel

Rabu lalu, Intel mengumumkan, elefon pintar pertama dengan cip Intel akan dilancarkan bulan depan oleh Lenovo Group Ltd, pembuat PC terbesar di China.

Pada Developer Forum Intel di Beijing, Naib Presiden Eksekutif Intel Corp,  Sean Maloney berkata: “Lenovo akan menjadi OEM yang pertama (pengilang kelengkapan asal) di dunia untuk menyampaikan telefon pintar Intel.”

Telefon baru, K800, telah diumumkan oleh Lenovo dan Intel pada bulan Januari dan akan dapat diperolehi pada akhir bulan Mei. Dikuasakan oleh pemproses Intel teras tunggal, telefon itu mempunyai paparan 4.5-inci 256K warna TFT, 8 megapiksel CMOS kamera, dan menggunakan  sistem operasi Android 2,3.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif  Lenovo, Yang Yuanqing berkata syarikat itu kini merupakan salah satu daripada tiga penyedia  telefon pintar teratas di pasaran China dan akan memperkenalkan lebih daripada 40 telefon baru tahun ini.

Intel mencapai rekod pasaran dalam 10 tahun dengan  saham tertinggi 15.6 peratus pada suku keempat tahun 2011. Walau bagaimanapun, kerana kekurangan produk cip peranti Internet mudah alih, syarikat itu mempunyai hampir tiada kehadiran dalam industri yang baru muncul.

Pesaing-pesaingnya, Qualcomm Inc dan Samsung Electronics Co kedua-duanya menggunakan reka bentuk teknologi syarikat British ARM Holdings Plc, bagi cip mereka, yang menguasai pasaran peranti mudah alih.

Untuk terus bersaing, Intel mengumumkan satu projek kerjasama dengan Lenovo. Lenovo Intel Smartphone“Kerjasama ini akan tertumpu kepada penyelidikan Internet mudah alih, seperti telefon pintar berasaskan x86 dan penukaran dari PC ke PC tablet,” kata Jesse Fang, Naib Presiden Intel Corp dan Pengarah Urusan Intel Labs China.

Intel juga berkata ia akan memasuki pasaran tablet PC.

Tagged with 

Comments are closed.