Keselamatan Apple 10 tahun di belakang Microsoft : Eugene Kaspersky

Eugene Kaspersky, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kaspersky firma keselamatan Internet mengatakan bahawa pendekatan Apple kepada keselamatan adalah jauh di belakang Microsoft.
apple-confirms-security-flaw
“Pada saya, mereka adalah sepuluh tahun di belakang Microsoft dari segi keselamatan,” kata Kaspersky di persidangan Info Security 2012. “Selama beberapa tahun saya telah berkata bahawa dari sudut keselamatan pandangan tidak terdapat perbezaan yang besar antara Mac dan Windows.”

Serangan terkini malware telah meningkatkan kebimbangan mengenai kelemahan keselamatan pada peranti Apple. Mengikut sejarah, produk Apple telah agak selamat dari malware, tetapi ini telah berubah, mengikut Kaspersky – syarikat beliau telah melihat kini malware lebih banyak disasarkan kepada Mac.

“Apple kini memasuki dunia yang sama seperti Microsoft telah berada di lebih daripada 10 tahun: kemaskini, patch keselamatan, dan sebagainya,” kata Kaspersky.

Malware sentiasa akan menjadi kebimbangan untuk pengguna Mac memandangkan pasaran Apple meningkat – jika anda memiliki Mac, ini mungkin adalah masa untuk mula berfikir secara serius tentang keselamatan.

sumber : PCAuthority

Tagged with 

Comments are closed.