Kereta terbang kini jadi kenyataan

Terrafugia Inc, baru-baru ini mendakwa bahawa prototaip kereta terbang telah menamatkan penerbangan pertama, membawa syarikat lebih dekat kepada matlamat menjual kereta terbang dalam tahun hadapan. Kenderaan yang digelar “Transition”,mempunyai dua tempat duduk, empat roda dan sayap yang melipat supaya ia boleh dipandu seperti sebuah kereta. Bulan lepas, ia terbang pada ketinggian 1,400 kaki selama lapan minit. Jet komersil terbang pada 35,000 kaki.

kereta terbang
Sekitar 100 orang telah meletakkan deposit $ 10,000 untuk mendapatkan Transition apabila ia mula dijual, dan angka tersebut mungkin akan meningkat selepas Terrafugia memperkenalkan Transition kepada orang ramai minggu ini di New York Auto Show. Ia dijangka dijual dalam lingkungan harga lebih kurang USD 279,000.00 (US$ 279 000 = RM 850 252,028)

Kereta terbang telah sentiasa mempunyai tempat yang istimewa di imaginasi manusia. Pencipta telah cuba untuk membuat kenderaan terbang sejak 1930-an, menurut Robert Mann, penganalisis industri penerbangan.

Tetapi Mann mengatakan, Terrafugia adalah lebih maju daripada sesiapa sahaja untuk menjadikan kereta terbang satu realiti. Kerajaan telah memberikan syarikat tersebut kebenaran untuk menggunakan tayar khas dan kaca yang lebih ringan daripada kereta biasa. Ia sedang melalui ujian hentaman automotif untuk memastikan ia memenuhi standard keselamatan persekutuan.

kereta terbang
Transition boleh mencapai kira-kira 70 batu sejam di jalan raya dan 115 di udara, jurucakap, Steven Moscaritolo berkata. Ia terbang menggunakan tangki 23 gelen bahan api automotif dan membakar 5 gelen (~9 liter) sejam di udara.

sumber : philippineStar

Tagged with 

Comments are closed.