ACTA : Ancaman keatas internet masih belum berakhir

Sebelum ini, SOPA dilihat menjadi ancaman besar kepada dunia internet. Pengguna di seluruh dunia dapat menghalang akta tersebut daripada diterima di US. Bagaimanapun, organisasi yang bertanggungjawab menggesa akta tersebut tidak berhenti. Mereka cuba membawa akta serupa di negara lain. Semalam, ratusan ribu penduduk di sekitar Eropah berhimpun bagi menghalang ACTA, akta yang dikatakan menyerupai SOPA.

Bantahan yang dilakukan berjaya menghalang ACTA di beberapa negara termasuk German dan Brussels. Aktivis internet masih giat mempromosi kempen anti-ACTA ini bagi memastikannya terhapus dari seluruh rantau Eropah.

Tagged with 

4 thoughts on “ACTA : Ancaman keatas internet masih belum berakhir

  1. dah baca pun tak paham pa tu…hahahah…wah dah baru…sangat putih…good2 🙂

    • haha…try search kat google pasal SOPA , PIPA @ ACTA…lama dah kot tukar theme nih…ni pun blog dah mengong…macam2 problem tiba2 muncul…hadoi

  2. Tapi yang ACTA ni pun tak berapa jelas sangat lagi, ada yang kata melibatkan isu penjagaan kesihatan pun ada, internet cencorship pun ada. Semua nak main sorok2 je sekarang ni,… yang risaunya sebab Msia pun join skali..