Ciri-ciri baru pada Windows 8

Peminat-peminat Windows kini mula memperkatakan mengenai Windows 8, versi terbaru OS dari Microsoft. Sejak beberapa bulan lepas, versi beta telah mula berada di internet untuk tujuan ujian dan pengenalan ringkas.

Windows 8 bakal dipasarkan secara rasmi awal 2012. Jom kita tengok apa ciri baru yang bakal ditawarkan pada Windows 8;

1. Antara muka pengguna baru yang berdasarkan “design language” Microsoft dinamakan Metro. Start Menu digantikan untuk menyokong Start Screen yang baru, di mana terdapat jubin yang mengandungi jalan pintas untuk permohonan, permohonan gaya Metro, dan mengemaskini jubin, sama seperti telefon bimbit Windows.

Windows_8_Developer_Preview_Start_Screen

2. Kaedah pengesahan yang baru membolehkan pengguna untuk lakaran di tiga tempat yang berbeza ke atas gambar untuk login, dan bukannya menaip kata laluan.

3. Windows Explorer kini menggunakan antara muka pita (ribbon interface) , serupa dengan yang digunakan dalam aplikasi Microsoft Office.

4. Satu lagi ciri yang dijangka akan diperkenalkan dalam Windows 8 adalah sokongan USB 3.0.

5. Windows 8 akan datang dengan Windows Store, pasaran dalam talian untuk membeli, menjual, dan permohonan pengiklanan.

6. Fungsi Windows To Go yang membolehkan Windows 8 dijalankan dari pemacu USB.

7. Windows 8 akan menyokong monitor pelbagai dengan keupayaan baru untuk bahasa paparan imej latar belakang yang berbeza pada setiap paparan dan bar tugas yang disesuaikan pada setiap pameran yang berkaitan.

8. Developer Preview datang dengan dua fungsi-fungsi baru pemulihan. Refresh dan Reset, yang kedua-duanya menjadikan lengkap memulihkan lebih mudah daripada pemasangan semula.

9. Satu perubahan besar bahawa akaun pengguna tidak perlu pengguna tempatan sahaja lagi tetapi boleh dihubungkan kepada ID Windows Live. Ini mempunyai kelebihan yang pengguna tidak akan kehilangan tetapan dan fail mereka kerana mereka bergerak dari komputer rumah mereka untuk komputer riba kerja mereka atau mana-mana komputer lain yang juga menggunakan Windows 8.

10. Welcome Screen yang baru,  Package Application Model baru yang dipanggil AppX yang berasaskan Silverlight, dan Open Packaging Conventions, serta tetapan secara automatik menyesuaikan warna tetingkap dengan wallpaper.

11. Versi baru Task Manager dengan antara muka pengguna direka semula.

sumber : Wikipedia

4 thoughts on “Ciri-ciri baru pada Windows 8

  1. dah guna dah.. theme windows 8 kat win7 + rainmeter + rocketdock.. puas hati juga. 😉

  2. wah, nampak hebat ni, kite sama2 tunggu kemunculanye