Flashback Friday #2 : Samsung Group

Samsung Group adalah sebuah syarikat konglomerat Korea Selatan multinasional yang beribu pejabat di Samsung Town, Seoul, Korea Selatan. Samsung Group terdiri daripada pelbagai perniagaan gabungan antarabangsa, kebanyakan daripada mereka bersatu di bawah jenama Samsung yang termasuk Samsung Electronics, Samsung Heavy Industries, Samsung Engineering, Samsung C & T, Samsung Life Insurance, Samsung Everland, Cheil Worldwide dan Shilla Hotel.

Samsung Group Headquarters

Ibu Pejabat Samsung Group di Seoul, Korea Selatan

Hari ini, Samsung Group menyumbang kepada 1/5 daripada jumlah export Korea Selatan!. Siapa yang bertanggungjawab membawa nama Samsung menjadi gah seperti sekarang?. Jom tengok sejarah syarikat gergasi ni;

1938 – Lee Byung-chull (1910-1987) keluarga pemilik tanah besar di daerah Uiryeong datang ke bandar Daegu berhampiran dan mengasaskan Samsung Sanghoe, sebuah syarikat dagangan kecil dengan empat puluh pekerja yang terletak di Su- dong (kini Ingyo-dong).
1947 – Lee memindahkan ibu pejabatnya ke Seoul. Bagaimanapun, apabila Perang Korea meletus, beliau terpaksa meninggalkan Seoul dan memulakan sebuah kilang penapisan gula di Busan sebagai nama Cheil Jedang.
1954 – Lee mengasaskan Cheil Mojik dan membina kilang di Chimsan-dong, Daegu.Samsung dipelbagaikan ke dalam banyak bidang dan Lee cuba untuk menubuhkan Samsung sebagai pemimpin industri dalam pelbagai perusahaan, bergerak ke dalam perniagaan seperti insurans, sekuriti, dan runcit. Lee meletakkan kepentingan yang besar perindustrian, dan menumpukan strategi pembangunan ekonomi di beberapa konglomerat besar dalam negeri, melindungi mereka daripada persaingan dan membantu mereka kewangan. Beliau kemudian mengharamkan beberapa syarikat asing dari menjual elektronik pengguna di Korea Selatan untuk melindungi Samsung dari persaingan asing.
1960-an – Samsung Group masuk ke dalam industri elektronik.
1980 – Samsung memperoleh Hanguk Jeonja Tongsin di Gumi, dan mula membina alat-alat telekomunikasi. Produk awal papan suis. Kemudahan ini telah dibangunkan ke dalam sistem pembuatan telefon dan faks dan menjadi pusat pembuatan telefon mudah alih Samsung. Mereka telah menghasilkan lebih daripada 800 juta telefon bimbit sehingga kini.
1980-an dan awal 1990-an – Samsung Electronics banyak melabur dalam penyelidikan dan pembangunan, pelaburan yang penting dalam menolak syarikat itu kepada barisan hadapan dalam industri elektronik global.
1984 – Samsung membina sebuah kilang pemasangan televisyen di Portugal.
1987 – Sebuah kilang di New York dibina.
1987 – Sebuah lagi kilang di Tokyo, kemudahan di England;
1996 – Satu lagi kemudahan di Austin pada tahun 1996.
1990-an – Samsung mula bangkit sebagai perbadanan antarabangsa. Cawangan pembinaan Samsung telah diberikan satu kontrak untuk membina salah satu menara daripada dua Menara Petronas di Malaysia, Taipei 101 di Taiwan dan yang Burj Khalifa di Emiriah Arab Bersatu.
1992 – Samsung menjadi yang pengeluar terbesar cip memori di dunia, dan adalah chipmaker kedua terbesar di dunia selepas Intel
2004 – 2005 – Samsung Electronics mendahului Sony sebagai salah satu elektronik di dunia yang paling popular.

p/s : Sape kahwin dengan anak, cucu, cicit, Lee Byung-chull nih senang hidup. Harta tak habis-habis..haha

sumber : Wikipedia

Tagged with 

2 thoughts on “Flashback Friday #2 : Samsung Group

  1. agaknya macam mana hidup ada duit yang tak putus2.huhu… :p