Tutorial : Embed Lagu dari Youtube ke blog

Tutorial ni adalah jawapan kepada komen Cik Kasut yang bertanya mengenai cara masukkan lagu dari Youtube ke blog. Untuk tutorial ni, saya akan gunakan video SNSD – Mr TAXI dari youtube ; ( link = http://www.youtube.com/watch?v=7koslrugnQM&playnext=1&list=PLF059005AB9723867 )

1. Pertama sekali ; dapatkan embed code untuk video tersebut dari YouTube. (Tandakan “Use old embed code” sebelum menyalin code tersebut)

Embed audio from youtube - SNSD Mr TAXI

2. Paste-kan code tersebut di blog anda , dimana-mana yang anda inginkan (sidebar , entri, dll)

3. Gantikan ketinggian video kepada 25 sahaja

height="349" kepada height="25"

4. Code Akhir

Pastikan anda menggantikan kedua-dua code “height”

5. Hasilnya;

dah pun siap…selamat mencuba!

Kelebaran player (width) juga boleh diubah mengikut kesesuaian anda

Tagged with 

11 thoughts on “Tutorial : Embed Lagu dari Youtube ke blog

  1. klu macam tu saya kena copy no 2 dan no 4 sekalilah yek.pas tu tukar jer height tu jer.ok tq bang 🙂

  2. Senang cita, copy code embed dr youtube. Pstu ganti je height jadi 25.

    Sama2. No problem

  3. nak tanya lagi macam ne nak buat statistik yang auto ping tu yek? saya buat tak jadi macam abang buat pun..kluar tah pape tah..

  4. nape saya buat tak jadi. kod tu copy pas tu paste kot entri kita buat 2lah kan?sebelum tu tukar height.nape bila saya preview jer dia kluar balik apa yang saya copy dalam entri tu?

  5. bang tq dah boleh huhuhuh…suka ati 😉

    http://kasutselipar.blogspot.com/2011/07/ill-be-waiting-for-you.html

    nie ler hasilnyer cuma saya tak tukar pun height tu.

  6. cana nak buad autoplay ?