Resize gambar dengan mudah

Untuk Blogger, mengecilkan gambar adalah perkara yang penting, lebih-lebih lagi jika gambar tersebut bersaiz besar. Saya pasti ramai yang menggunakan Adobe Photoshop (PS) untuk melakukan tugasan ini. Tetapi perisian tersebut agak berat untuk dijalankan pada netbook dan ia juga memakan masa yang lama untuk resize gambar dalam kuantiti yang banyak.

Perisian PictureResizer boleh memudahkan tugas. Dengan hanya beberapa klik, sehingga beratus-ratus gambar boleh diproses dalam masa yang singkat.

Selain itu, VSO Image Resizer juga adalah pilihan yang baik untuk mengecilkan gambar dan menambah watermark.

Bagi yang lebih sukakan perisian atas talian (online), boleh gunakan PicResize. Akan tetapi, ini mungkin tidak sesuai untuk jumlah gambar yang banyak, terutamanya kepada penguna yang menggunakan talian internet yang kurang stabil.

Saya lebih suka menggunakan Perisian PictureResizer kerana ia lebih ringkas dan mudah. Cuba gunakan ketiga-tiga alternatif tersebut dan pilih yang mana lebih sesuai untuk anda.

edit : Tambahan satu lagi tools ; Image Resizer, very simple and fast. Thanx kepada encik developer yang bg komen kat bawah tu.

Tagged with 

7 thoughts on “Resize gambar dengan mudah

  1. Salam, lama dh tak nampak 😛

    da try Image Resize Powertoy Clone for Windows? kdg2 aku guna tu utk fast resize, ok gak sbb die dok kt rightclick menu..

    • huhu…a bit busy bro…bulan 5-6 byk giler program…ni baru sempat jengah blog sekejap…

      tak pernah try lak Resize Powertoy Clone nih…akan try nnti…tp aku tak suka sgt la byk2 sgt benda kt rightclick menu tuh…

  2. Memang senang guna PictureResizer ni daripada Photoshop,sekurang2nya orang yang tak berapa tahu pasal photoshop ni boleh guna software ni dengan mudah…

  3. Memang senang guna PictureResizer ni dari photoshop,sekurang2nya orang yang tak berpa tahu guna photoshop boleh guna software ni dengan mudah..

  4. Here is a quality free online tool also. Online image resize utility to resize pictures or photos and images quickly for free. Resize jpg, png or gif pictures and Digital Photos. Resize photos before posting them on your MySpace, Xanga, Facebook, and blog !

    http://www.image-resizer.eu

    With our Online Picture Resizer high quality engine, you may resize, crop and rotate images, apply Text-Over-Image or effects such as grayscale, sepia and invert.