Kedudukan IE masih belum tergugat?

Di sana-sini orang ramai memperkatakan mengenai kelemahan Internet Explorer, kebaikan Mozilla Firefox, dan kelajuan Google Chrome. Walaubagaimanapun, carian yang saya lakukan mendapati, Internet Explorer masih menjadi browser yang paling banyak digunakan di dunia.

Berdasarkan statistik di statcounter.com, pada 25 Jun 2011, IE menguasai 42.55% pasaran sedangkan Firefox hanya 28.09%.

Browser Market Share

Pada suku terakhir 2010, Firefox 3.5 mencipta sejarah menjadi browser pertama yang dapat mengatasi Internet Explorer 7.0 ketika itu. Walaubagaimanapun, secara keseluruhan (tidak mengikut versi), Internet Explorer masih browser paling popular.

Firefox vs IE

p/s : sedang seronok mencuba berbagai variasi browser…huhu

sumber : statcounter

Tagged with 

8 thoughts on “Kedudukan IE masih belum tergugat?

  1. tak suka IE 🙂

  2. firefox dan chrome lagi jauh better dari IE..

    —————-
    nak ajak join komuniti blogger terbaru di Malaysia.. Join dan dapatkan traffik free..
    http://www.ohbelog.com/

  3. IE macam terlalu pelik untuk diguna.. aku lebih suka google chrome yanng simple dan pantas.. rasnya IE popular bukan sebab orang install, tapi terpaksa instal…

  4. ie msih femes sbb dah terinstall dkt window kan.. ape2 pun I lebih familiar dgn mozilla

  5. dah banyak improvement ie sekarang ni. tapi, aku tetap suka guna firefox. banyak add-on yang bagus dan tiada iklan/pop-up mesej seperti ie.