Masalah Compatibility IDM,FDM dan Firefox 4

Firefox 4 menjadi sebutan para pengguna sejak kebelakangan ini. sollehahn [dot] com juga ada menyiarkan artikel berkaitan browser tersebut baru-baru ini.

Bagi pengguna Internet Download Manager [IDM ] dan Free Download Manager [FDM] pula, naik taraf ke versi terbaru Firefox ini menyebabkan kedua-dua persian muatturun tersebut tidak dapat digunakan. Addon IDM dan FDM didapati tidak dapat berfungsi dalam Firefox 4.

Walaubagaimanapun, masalah ini dapat diatasi dengan menggunakan satu lagi addon Firefox iaitu Flashgot.

IDM_Firefox4_Flashgot

1. Install addon Flashgot ke Firefox 4
2. Restart Firefox 4
3. Buka tab addon pada Firefox 4, klik button “Option “pada Flashgot.
4. Pilih Internet Download Manager atau Free Download Manager pada ruangan “Download Manager”.
5. Selesai. IDM dan FDM kini boleh digunakan pada Firefox 4 anda.

Flashgot berfungsi sebagai penghubung diantara Firefox 4 dan IDM/FDM. Jadi, penggunaan kedua-dua perisian tersebut adalah melalui Flashgot di interface Firefox 4

Tagged with 

6 thoughts on “Masalah Compatibility IDM,FDM dan Firefox 4

  1. nampaknya kena install flash got lah ek.. kalau nak IDM tuh compatible dengan firefox 4 nih..

    • yup…kena install flashgot gak….tp yang bestnya, flashgot ni bukan settlekan problem IDM je, FDM, torrent, almost semua download manager dia boleh settle

  2. aku tak update2 pun Firefox ni.. hanya stick pada google chrome.. tapi about IDM tu, dalam website dia pun ada bagitau cara nak settlekan probs ni..

    • aku guna chrome kejap je…dia punya updater annoying ah…

      aku minat guna flashgot nih…dia punya integration lagi mantap daripada integrate idm macam biasa…

  3. aduh.. bnyk keje gak ni.. aku malas malas.. hehehe..

    p/s: sollehhahn.. jom join contest aku.. aku bagi line clear.. just for fun..