Buat resume online dengan Google Profile

Saya pasti, ramai antara korang yang tahu/pandai buat resume. Resume biasanya kita buat/lihat pada kertas A4 sahaja. Tapi bagi sesiapa yang inginkan kelainan, anda boleh gunakan Google Profile untuk buat resume anda di atas talian.

Untuk buat Google Profile ni, pertama sekali, anda perlu ada akaun Google. (Rasanya tak keterlaluan kalau saya katakan, mereka yang tiada akaun Google adalah golongan yang ketinggalan…=D ).

Di Google Profile ni, anda boleh letakkan berbagai info mengenai diri anda, termasuk;

Links [cara mudah promote blog anda!]

Google_Profile_Links

Picasa Album [memudahkan pengguna Blogspot];

Google_Profile_Picasa

dan yang paling menarik, tempat anda pernah tinggal [embedded pada Google Maps] untuk memudahkan orang mencari rumah anda;

Google_Profile_MapsNi contoh profile saya;

https://profiles.google.com/sollehahn

p/s : Selamat mencuba!..mana tau tiba-tibe boleh dapat kerja kat IT company…huhu

 

Tagged with 

4 thoughts on “Buat resume online dengan Google Profile

  1. aku ada buat jugak… tapi biasa2 jer…

  2. ini sgt bahaya..org kt luar boley tahu kita tinggal dimana, dan kjadian rompakan samun boleh je terjadi..hati2 🙂