Tips download video dari Youtube

Seorang pelawat menghantar emel pada saya, bertanya cara paling mudah untuk download video dari Youtube. Kandungan emelnya berbunyi begini;

Boleh bagi tutorial tak pasal cara-cara nk download video dari Youtube?

-seriously, memang emel dia panjang tu je. Xde mukadimah dan penutup..huhu

Senang je caranya untuk download video Youtube ni. Anda cuma perlukan perisian Intenet Download Manager (IDM). Setkan je fail FLV untuk didownload secara automatik;

Download youtube dengan IDM

Setiap kali anda buka video di Youtube, IDM akan terus grab video untuk di download secara automatik. Akan tetapi, cara ini akan menyebabkan video tidak boleh ditonton di browser anda (sebab IDM dah grab terus video tu untuk download). Kalau nak disable download, atau nk stream video semula, disable je IDM tu.

Cara ni juga boleh digunakan untuk mana-mana laman video streaming,asalkan videonya berformat flv.

Untuk convert fail flv ke format lain, sila rujuk entri “Video Converter”

Amaran : Tips ini hanyalah perkongsian pengetahuan yang saya ada. Gunakan sebaik-baiknya. Saya tidak bertanggungjawab terhadap mana-mana pengguna yang menggunakan tips ini untuk download video secara tidak sah /pirated dari internet. Saya juga tida bertanggungjawab keatas penggunaan IDM yang tidak berdaftar.

p/s : Rasanya tips ni boleh diapply untuk download manager yang lain, tapi saya tak pernah try. Sape-sape yang gunakan download manager selain IDM, boleh la cuba tips ni.

Tagged with 

13 thoughts on “Tips download video dari Youtube

  1. lately, bile gune idm slalu error . firewall mende ntah.. hoh .

  2. rasanya banyak software untuk mendownload video dari U-tube ini. orbit salah satu nya…

  3. Saya install Freecorder dalam Firefox. Semua boleh buat dengan freecorder nie, rekod lagu dari browser, download youtube dari url, internet tv channel, radio dll.

  4. erm aku guna youtbe downloader…

  5. guna youtube grabber aje. Lambat sikit pun takpe. Janji dapat download video yang best-best.

  6. bro..saya guna http://keepvid.com/ untuk download pa2 dari youtube, xperlu install, cuma perlu masukkan url youtube tu jer pastu bolhe download terus..

  7. salam,
    macam ne nak masukkan lagu dari youtube ke dalam blog yek?
    tk