Negara asal jenama IT terkenal

Negara asal jenama-jenama IT terkemuka dunia.

Hari ni saya agak rajin untuk buat research sikit. Jadi saya listkan untuk anda, senarai jenama popular dunia IT, dan negara asalnya.

Acer – Taiwan
Apple – USA
ASUS – Taiwan
Dell – USA
Alienware [anak Syarikat Dell] – USA
Fujitsu – Jepun
Hewlett-Packard [HP] – USA
Compaq [anak syarikat HP] – USA
Lenovo – China
AMD – USA
ATI [anak syarikat AMD] – USA
Intel – USA
Micro-Star International [MSI] – Taiwan
Panasonic – Jepun
Samsung – Korea Selatan
Sony – Jepun
Toshiba – Jepun
Gigabyte – Taiwan
Lian Li – Taiwan
Zalman – Korea
Antec – USA
Cooler Master – Taiwan
Corsair – USA
Thermaltake – Taiwan
IBM – USA
Hitachi – Jepun
Seagate – Ireland
Maxtor [anak syarikat Seagate] – USA
Western Digital – USA
Razer – USA
Biostar – Taiwan
Logitech – Switzerland
Belkin – USA
Saitek – Switzerland
Altec Lansing – USA
Edifier – China
Huawei – China
Asrock – Taiwan
D-Link – Taiwan
Zotac – Hong Kong
Brother – Jepun
Lexmark – USA
A-Data – Turki
Kingston – USA
Mushkin – USA
Transcend – Taiwan
Sandisk – USA

p/s : produk Malaysia bila lagi nak tersenarai dalam jenama IT yang popular seantero dunia?

11 Comments

  • Banyak gak erk company China dan Taiwan… ingatkan negara diorang produce barangan yang “ehm2″ je….

    • tu la pasal…aku pun baru perasan masa buat entri nih…taiwan antara pengeluar utama

  • sape cakap kalo copy paste takleh maju…taiwan and china pun banyak copy-paste jugak…cuma copy-reengineer-paste…htc pun taiwan gakkan…
    belilah barangan asia…hehe

    • btol..kebanyakan syarikat china dan taiwan bermula dengan produk copy paste…tapi diorang bukan copy paste bodoh2 gitu je…setiap produk yang diorang copy tu, diorang kaji teknologinya, sampaila diorang dapat keluarkan produk sendiri…

  • dulu kan kawan aku bagi tau kalau kita susun fail (defragment) kan ada fail yang yang diaorang pengeluar ni tak bagi susun (fix files) . kat situ katanya ada link halimunan yg boleh connect walaupun komputer offline..betul ke soleh..?

    • tak pernah dgr lak pasal nih….tapi antivirus akan detect file2 macam ni sbg malware….so aku rasa, tak betul kot…

  • Itu yang dari Indonesia maupun Malaysia belum ada ya mas?

    • blum ada lagi rasanya…

  • Bila lah Msia nak buat satu…buatlah ala2 ipad kan best…

    • insyaAllah satu masa nanti..sekarang pun Msia dah start keluarkan netbook sendiri…

  • taiwan mmg sgt maju. aku penah pergi taiwan last 2 years. negeri sebesar pahang je, tapi still menampung makanan asasi iaitu beras untuk penduduknya tanpa perlu import dari luar. diorang mmg sgt independent dari dunia luar.