Apa yang anda boleh dapat dengan…

Hujung-hujung tahun macam sekarang ni memang masanya barang-barang turun harga. Masa ni la yang sesuai untuk borong set pc baru. Entri kali ni ditulis khas untuk mereka yang sedang membuat kira-kira bajet 2010 untuk dilaburkan kepada gaming rig/pc set yang paling berbaloi-baloi. Saya tolong listkan untuk anda, spesifikasi PC yang anda boleh dapat dengan modal yang terhad.

*harga tidak termasuk LCD Screen/CRT Monitor (lol), casing, keyboard, mouse, speaker, dan apa2 aksesori lain.

*sebagai panduan , harga LCD Monitor 18″ : RM 350 , 23″ : RM 570 – RM 600 . Harga casing standard pula sekitar RM 80 – RM 110

*semua harga berdasarkan harga di Lowyat pada 6 Disember 2010

Bajet~RM 1000

Processor : Core i3 530 = RM 320

Mobo : Asus P7P55-M = RM 290

RAM : Kingston PC3 DDR3 2GB = RM 100

Graphic Card : Sapphire HD4670 = RM 200

HD : 1TB = RM 180

Jumlah = RM 1090

Bajet~RM 1500

Processor : Core i5 650 = RM 530

Mobo : Asus P7P55-M = RM 290

RAM : Kingston Hyper-X 4GB = RM 300

Graphic Card : Sapphire HD4670 = RM 200

HD : 1TB = RM 180

Jumlah = RM 1500

Bajet~RM 2000

Processor : Core i5 650 = RM 530

Mobo : Asus Maximus III Formula = RM 800

RAM : Kingston Hyper-X Dual Channel 6GB = RM 300

Graphic Card : Sapphire HD5670 = RM 270

HD : 1TB = RM 180

Jumlah = RM 2080

dan yang terakhir, gaming rig idaman kalbu ;

Processor : Core i7 950 = RM 910

Mobo : Asus RAMPAGE III Formula = RM 1280

RAM : Corsair Dominator Triple Channel 6GB = RM 800

Graphic Card : Sapphire  Radeon HD 5950 = RM 990

HD + SSD : 1TB + 60GB = RM 265 + RM 650

Jumlah = RM 4895

woot!!…5k tuh!..mana nak cari duit nih..aduh..

sapphire radeon hd 5850

Sapphire Radeon HD 5850

Anyway, diharap entri ni dapat membantu anda membuat bajet 2011.

Tagged with 

8 thoughts on “Apa yang anda boleh dapat dengan…

  1. info menarik..
    mau share ya..:D

  2. Nice info. yg 5k tu yang mantap.

  3. no komen.
    saja nak peringat, tahun baru hijrah dah masuk,
    kena sangat kalau kita jadikan tarikh ini sebagai titik untuk bertolak kepada perubahan yang lebih baik..

  4. lagi mahal lagi baguslah kan…saya punya bajet rm2k jerlah he3..