10 Plugin WordPress yang anda perlu ada

Jika sebelum ini saya menyenaraikan 10 extension untuk joomla, entri hari ini pula saya dedikasikan khas untuk pengguna wordpress.

1. All In One SEO Pack

Wordpress plugin all in one seo pack

Optimize SEO blog dengan mudah

2. GetSocial

wordpress plugin getsocial

Widget terapung yang memudahkan pembaca berkongsi artikel anda ke laman sosial seperti Facebook, Twitter dan lain-lain

3. Google XML Sitemap

Membina sitemap blog anda supaya lebih mesra enjin carian.wordpress plugin google xml sitemap

4. CommentLuv

Meletakkan link ke post terbaru komentator. Hargai komentator dengan mudah disamping membantu menggalakkan lebih banyak komen pada blog anda.wordpress plugin comment luv

5. Smart404

Menyelamatkan pelawat anda daripada tersekat di error page.wordpress plugin smart 404

6. Subscribe to Comments

Membolehkan para pelawat subscribe kepada komen dalam artikel anda.wordpress plugin subscribe to comments

7. Akismet

Melindungi blog anda dari serangan spam.wordpress plugin akismet

8. Top Contributors

wordpress plugin top contributor

Hargai komentator terbanyak di blog anda dengan meletakkan nama mereka di sidebar

9. Popularity Contest

Paparkan artikel-artikel paling popular di blog anda, sekaligus membantu meningkatkan pageview.wordpress plugin popularity contest

10. Contact Form 7

Memudahkan pelawat menghubungi anda dengan menyediakan contact form.

wordpress plugin contact form 7

Tagged with 

19 thoughts on “10 Plugin WordPress yang anda perlu ada

  1. thanks for the note bro..sy pulak wajib install di wp ialah Adsense Manager, Akismet, Related post, Wp Navigation 🙂

  2. memang cari tips begini.. seronok jumpe entry nih .. heheh timer kasih byk2 encik… 😀

  3. menarik2..info yg bagus.

  4. Salam,

    Baru ada masa nak blogwalking!

    ok gak tu plug in tu yer..byk yg tak ada nih..

  5. Mantap btul la blog nie. Ada gak perkongsian mcm nie. Kbanyakan blog orang buat untuk cari duit jerk… Good Info. N kalo bleh, mintak tips banyk2 pasal SEO. Coz tgh trauma pasal SEO nie. THX

    • saya sekadar berkongsi apa yang saya tahu….lagipun saya seronok kalau dapat rakan-rakan baru yang sama meminati IT macam saya..

      insyaAllah saya akan perbanyakkan info berkaitan SEO lepas ni..

  6. aku dulu ade terbaca tajuk entri nih, tapi tak “read more”.. bila dah “readmore” baru perasan ada nama lama aku dalam top contributor… (awaniz) ..

    sekarang bila dah buat blog baru balek, baru rujuk sini.. thnx sangat!

  7. Salam perkenalan bro..tips yg baik dari bro..kita sama2 tmbh ilmu msg2 di dada..

  8. Tak perasan plugin Popular Contest tu..Mesti pasang gak ni..thanx bro..