Perkara-perkara menarik yang boleh anda cari dengan Google

Biasanya apa yang anda cari dengan Google?. Gambar?. Website?. Tahukah anda dengan Google, banyak lagi perkara lain yang boleh kita cari?. Salah satu sebab mengapa Google menjadi enjin carian paling popular di dunia adalah kerana fungsi pelbagai yang ditawarkan, lebih daripada sekadar enjin carian.

Post kali ni adalah kesinambungan dari post lepas ; [Hampir] Segalanya tentang Google. Kali ni saya kongsikan beberapa perkara menarik yang anda boleh cari dengan Google.

1. Masa di sesuatu tempat.

2. Ibu negara.

3. Jawapan matematik

bukan setakat kalkulator biasa. Kalkulator saintifik tu!.

4. Populasi

5. Ramalan cuaca

6. Masa terbit/terbenam matahari

7. Kamus

Ada beberapa lagi features enjin carian Google ni. Anda bokeh lihat senarai penuh di sini.

Tagged with 

8 thoughts on “Perkara-perkara menarik yang boleh anda cari dengan Google

  1. jarang pakai.. aku biasa guna command yg leh enhance search cam “site:” , “+” , “-” , etc..

    satu lg currency conversion: eg 40 USD to Ringgit..

    • bukan convert currency jer….convert unit pon bleh:
      40 kg to lb
      40 cm to m

    • Assalamu`alaikum
      serius saya pun sependapat dengan awak, jarang pakai google untuk benda-benda camtue. Mungkin sebab jarang sangat aplikasikan benda2 tue dalam kehidupan seharian

      • memang sesetengah orang jarang gunakan…tapi bg saya dan beberapa rakan masa belajar dulu, kitorang memang selalu gunakan google untuk convert unit dan kamus (english-japanese-malay)…

  2. Boleh di coba informasinya

  3. jom exchange link
    link kawan kawan akan di letak kat sini
    http://exerciseperut.blogspot.com/p/link-exchange.html

  4. biasa guna google untuk unit dan symbol.. sebab buku engin kadang2 datang dari US, so unitnya lain dengan Malaysia yang guna British unit…