Tutorial : Redirect dari blogspot

Servis blogspot sememangnya platform terbaik kepada anda yang baru berjinak-jinak untuk bergelar sebagai seorang blogger. Kemudian anda giat berblog, kumpul beribu-ribu follower, beratus-ratus trafik masuk setiap hari. Anda mengumpul duit hasil iklan nuffnang yang diklik pelawat anda setiap saat. Lalu anda pun berkira-kira menggunakan hosting dan domain sendiri. Bagaimana pula dengan follower anda nanti?. Pelawat yang beratus-ratus tu pula?.

Jadi di sini saya sediakan satu tutorial ringkas untuk redirect pelawat dari blogspot ke laman lain. Dengan cara ini, anda tidak akan kehilangan pelawat. Caranya sangat mudah. Letak script sahaja pada template blogspot.

1. Log masuk ke dashboard blog. Pergi ke Design>Edit HTML :

html template

2. Copy script ni.

<meta HTTP-EQUIV=’REFRESH’ content=’5; url=http://sollehahn.com/’> </meta>

Gantikan “http://sollehahn.com”  kepada url baru domain anda. content=’5 tu pula bermakna, 5 saat sebelum pelawat di redirect ke domain tu. Gantikan ikut suka.

3. Paste script tersebut ke template anda, di bawah code header :

Siap!.. sekarang semua pelawat laman blogspot tersebut akan dibawa ke domain baru anda..

Tagged with 

12 thoughts on “Tutorial : Redirect dari blogspot

  1. Assalamu`alaikum saudara
    dulu pernah terpikir nak redirect dari blogspot lama ke blog baru menggunakan cara tue, tapi tak sempat sebab follower pun taklah banyak mana pun, time tue lebih banyak menulis mengenai diari hidup. Tapi tut nie bagus untuk penulis blog yang baru bercadang memindahkan blog.

    • w’salam…
      bg saya follower sikit@banyak tak kisah…yg penting, diorang tau yg kita tak berhenti blogging, cuma berpindah domain..

      kebetulan je saya sndiri baru dapatkan domain baru. saya pun kongsikan la tutorial ni.

  2. Yang tue mama setuju sangat! tapi saya rasa pembaca kita lebih ramai yang lebih suka ‘menekan’ berbanding menaip semula alamat url di bar mereka. Jangan terkejut kalau ada diantara mereka yang tidak tahu pun alamat url kita walaupun sebenarnya dorang menjadi follower kita.

  3. Thank you for another informative blog. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I have a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such information.

  4. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

  5. erm aku memang dlm perancangan nk guna domain sendiri ni.. Persoalan yang timbul dlm fikiran kalau aku tukar domain ialah macam yang ko taip kat entri atas..Aku nk tahu, ada apa2 efek yang negatif tak kalau guna redirect ni?

  6. bestnya kalau ada domain sendiri..