Statistik pengguna internet di Malaysia

Semasa mencari bahan untuk entri semalam , saya terjumpa beberapa info dan statistik berkaitan penggunaan internet di seluruh dunia. Jadi disini saya kongsikan beberapa statistik mengenai penggunaan internet di Malaysia.

populasi penduduk pada 2000 : 24.6 juta orang
pengguna internet pada 2000 : 3.7 juta orang
kadar penembusan pada 2000 : 15%

populasi penduduk pada 2010 : 26.12 juta orang
pengguna internet pada 2010: 16.9 juta orang
kadar penembusan pada 2010 : 64.6%

pertumbuhan pengguna internet 2000 – 2010 : 356.8%

pengguna facebook : 8.16 juta orang
peratus daripada populasi : 31.2 %
peratus daripada pengguna internet : 48.29%

p/s : Statistik pertumbuhan pengguna tu sangat mengujakan. Tahun ni lak kerajaan ada bagi netbook untuk student. Tambah lagi TM punya promotion netbook free tuh. Rasanya tahun depan berganda-ganda lagi la pengguna internet kat Malaysia ni.

edit : oops…lupa kredit lak….statistik diperoleh daripada InternetWorldStats

Tagged with 

8 thoughts on “Statistik pengguna internet di Malaysia

  1. Statistik terbaru pengguna facebook di Malaysia (facebakers.com) hampir mencecah angka 9 juta org. (facebakers.com update statistic hampir setiap hari kalau x silap saya)

    Fenomena pengguna yang ramai ini memberikan saya idea menulis satu ebook tentang teknik manipulasi facebook sebagai platform promosi produk/bisnes/kempen yang berkesan dan profesional.

    FB NIAGA-teknik membina web jualan guna facebook.Sample FB NIAGA boleh tengok di http://www.facebook.com/fbniaga

  2. slm sollehahn
    em boel tak awk wat carta utk Infografik – Statistik Penggunaan internet di Malaysia?
    macam yg awk wat utk pengguna FB
    TQ
    ada peringkat umur, lelaki & perempuan, ikut bangsa

    • ok..saya akan buatkan infografik untuk statistik terbaru..tapi minta maaf, saya takde data mengenai pecahan kaum..pecahan jantina pun kurang detail..

    • maaf sekali lagi…info yang tepat saya perolehi cuma jumlah pengguna internet, populasi dan jumlah pengguna broadband…

      saya rasa kalau 3 statistik ni je, boleh buat pai chart sendiri dgn microsoft excel…

  3. oo ye ke?
    emm ok awk thanx sgt2 ek..

  4. banyak tu.. nak dekat separuh pengguna intenet? betul ke apa yang aku baca.. brrrr